Kifejezéskereső
Tartalomjegyzék
- Szerkezet
37/2008. (IX. 26.) EüM rendelet
a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről szóló 40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet módosításáról1
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés d) pontjának da) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) A kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről szóló 40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 9. § (1) bekezdésének felvezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:
(2) Az R. 9. §-a (1) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[A kozmetikai termék egyedi csomagolásán jól olvashatóan, közérthetően, egyértelműen és maradandóan fel kell tüntetni]
(3) Az R. 9. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(4) Az R. 9. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
2. § (1) Az R. 11. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(2) Az R. 11. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
3. § Az R. 15. §-a (4) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:]
4. § Az R. 2. és 3. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.
5. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivételekkel – a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.
(2) A 2. § (1) bekezdése és a melléklet 2. pontja 2008. november 16-án lép hatályba.
(3) A (4) bekezdés b) pontja, a 2. § (2) bekezdése, valamint a melléklet 1., 3. és 4. pontja 2009. április 4-én lép hatályba.
(4) Hatályát veszti az R.
b) 3. számú melléklete 1. részének 68. referencia számú sora.
(5) Ez a rendelet 2009. április 5-én hatályát veszti.
6. § A kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről szóló 40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet módosításáról szóló 3/2008. (I. 11.) EüM rendelet
a) 4. § (3) bekezdésében a „2009. január 19-én” szövegrész helyébe a „2009. március 19-én”,
b) 4. § (5) bekezdésében a „2009. január 20-án” szövegrész helyébe a „2009. március 20-án”
szöveg lép.
7. § Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 2007/53/EK irányelve (2007. augusztus 29.) a kozmetikai termékekről szóló 76/768/EGK tanácsi irányelv III. mellékletének a műszaki fejlődéshez történő hozzáigazítása céljából való módosításáról, helyesbítve az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL L 22., 2008. január 25. 21. oldal),
b) a Bizottság 2008/14/EK irányelve (2008. február 15.) a kozmetikai termékekről szóló 76/768/EGK tanácsi irányelv III. mellékletének a műszaki fejlődéshez történő hozzáigazítása céljából való módosításáról,
c) a Bizottság 2008/42/EK irányelve (2008. április 3.) a kozmetikai termékekről szóló 76/768/EGK tanácsi irányelv II. és III. mellékletének a műszaki fejlődéshez történő hozzáigazítása céljából való módosításáról.
Melléklet a 37/2008. (IX. 26.) EüM rendelethez
[Referencia szám |
Hatóanyag neve |
Korlátozások |
Címkére felírandó felhasználási feltételek és figyelmeztetések |
||
alkalmazási terület és/vagy felhasználás |
maximálisan megengedett koncentráció a végtermékben |
egyéb korlátozások |
|||
a |
b |
c |
d |
e |
f] |
„102 |
Glioxál |
|
100 mg/kg” |
|
|
[Referencia szám |
Hatóanyag neve |
Korlátozások |
Címkére felírandó felhasználási feltételek és figyelmeztetések |
||
alkalmazási terület és/vagy felhasználás |
maximálisan megengedett koncentráció a végtermékben |
egyéb korlátozások |
|||
a |
b |
c |
d |
e |
f] |
„45 |
Benzil alkohol (10) |
a) oldószer |
|
b) |
|
[Referencia szám |
Hatóanyag neve |
Korlátozások |
Címkére felírandó felhasználási feltételek és figyelmeztetések |
||
alkalmazási terület és/vagy felhasználás |
maximálisan megengedett koncentráció a végtermékben |
egyéb korlátozások |
|||
a |
b |
c |
d |
e |
f] |
„72 |
Hidroxicitronellal |
a) Szájápolási termékek |
b) 1,0% |
a) b) |
|
73 |
Izoeugenol |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,02% |
a) b) |
|
|
[Referencia szám |
Hatóanyag neve |
Korlátozások |
Címkére felírandó felhasználási feltételek és figyelmeztetések |
||
|---|---|---|---|---|---|
|
alkalmazási terület és/vagy felhasználás |
maximálisan megengedett koncentráció a végtermékben |
egyéb korlátozások |
|||
|
a |
b |
c |
d |
e |
f] |
|
„88 |
d-Limonene |
|
|
Az anyag jelenlétét jelölni kell az összetevőknek a 6. cikk (1) bekezdésének g) pontjában említett felsorolásában: |
|
|
89 |
Metyl 2-octynoat Metil-heptin-karbonát |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,01% amikor önmagában használatos |
a) b) |
|
[Referencia szám |
Hatóanyag neve |
Korlátozások |
Címkére felírandó felhasználási feltételek és figyelmeztetések |
||
|---|---|---|---|---|---|
alkalmazási terület és/vagy felhasználás |
maximálisan megengedett koncentráció a végtermékben |
egyéb korlátozások |
|||
a |
b |
c |
d |
e |
f] |
„103 |
Abies alba cone |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
104 |
Abies alba |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
105 |
Abies pectinata |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
106 |
Abies sibirica |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
107 |
Abies balsamea |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
108 |
Pinus mugo pumilio |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
109 |
Pinus mugo |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
110 |
Pinus sylvestris |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
111 |
Pinus nigra |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
112 |
Pinus palustris |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
113 |
Pinus pinaster |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
114 |
Pinus pumila |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
115 |
Pinus species |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
116 |
Pinus cembra |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
117 |
Pinus cembra |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
118 |
Picea Mariana |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
119 |
Thuja Occidentalis |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
120 |
Thuja Occidentalis Stem |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
121 |
3-Carene |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
122 |
Cedrus atlantica |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
123 |
Cupressus sempervirens (Fenyők, örökzöldek) leveleiből készül olajok és kivonatok |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
124 |
Turpentine gum |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
125 |
Turpentine |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
126 |
Turpentine, (Pinus spp.) Fenyőfélékből gőz desztillációval készült |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
127 |
Terpénalkohol acetátok |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
128 |
Szénhidrát alapú terpének |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
129 |
Terpének és terpenoidok a III. melléklet 1. Részének 167., 168. és 88. hivatkozási száma alatt felsorolt limonene (d-, l- és dl-isomers) kivételével |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
130 |
Terpene terpenoids sinpine |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
131 |
(a-Terpinene |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
132 |
(g-Terpinene |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
133 |
Terpinolene |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 10 mmol/L[11] |
|
134 |
Acetyl hexamethyl indan |
a) Leöblítésre nem kerülő termékek |
a) 2% |
|
|
135 |
Allyl butyrate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
136 |
Allyl cinnamate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
137 |
Allyl cyclohexylacetate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
138 |
Allyl cyclohexylpropionate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
139 |
Allyl heptanoate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
140 |
Allyl caproate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
141 |
Allyl isovalerate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
142 |
Allyl octanoate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
143 |
Allyl phenoxyacetate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
144 |
Allyl phenylacetate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
145 |
Allyl 3,5,5-trimethylhexanoate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
146 |
Allyl cyclohexyloxyacetate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
147 |
Allyl isoamyloxyacetate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
148 |
Allyl 2-methylbutoxyacetate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
149 |
Allyl nonanoate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
150 |
Allyl propionate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
151 |
Allyl trimethylhexanoate |
|
|
A szabad allilalkohol szintje az észterben kevesebb, mint 0,1% |
|
152 |
Allyl heptine carbonate |
|
0,002% |
Ez az anyag nem használható együttesen semmilyen 2-alkinsav- észterrel (pl. metil heptin karbonáttal) |
|
153 |
Amylcyclopentenone |
|
0,1% |
|
|
154 |
Myroxylon balsamum var. pereirae extracts és distillates |
|
0,4% |
|
|
155 |
4-tert-Butyldihydro- |
|
0,6% |
|
|
156 |
Cuminum cyminum terméséből készült olaj és kivonat |
a) Leöblítésre nem kerülő termékek |
a) 0,4% köményolaj |
|
|
157 |
ds-Rose ketone-1[12] |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,02% |
|
|
158 |
trans-Rose ketone-2[12] |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,02% |
|
|
159 |
trans-Rose ketone-5[12] |
|
0,02% |
|
|
160 |
Rose ketone-4[12] |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,02% |
|
|
161 |
Rose ketone-3[12] |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,02% |
|
|
162 |
cis-Rose ketone-2 (12) |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,02% |
|
|
163 |
trans-Rose ketone-1[12] |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,02% |
|
|
164 |
Rose ketone-5[12] |
|
0,02% |
|
|
165 |
trans-Rose ketone-3[12] |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,02% |
|
|
166 |
trans-2-hexenal |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,002% |
|
|
167 |
1-Limonene |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 20 mmol/L[11] |
|
168 |
dl-Limonene |
|
|
Peroxid-érték kevesebb, mint 20 mmol/L[11] |
|
169 |
Perillaldehyde |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,1% |
|
|
170 |
Isobergamate |
|
0,1% |
|
|
171 |
Metoxi diciklopentadién karboxaldehid |
|
0,5% |
|
|
172 |
3-metilnon-2-enenitril |
|
0,2% |
|
|
173 |
Methyl octine carbonate |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,002%, amikor |
|
|
174 |
Amylvinylcarbinyl acetate |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,3% |
|
|
175 |
Propylidenephthalide |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,01% |
|
|
176 |
Isocyclogeraniol |
|
0,5% |
|
|
177 |
2-Hexylidene cyclopentanone |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,06% |
|
|
178 |
Methyl heptadienone |
a) Szájápolási termékek |
b) 0,002% |
|
|
179 |
p-methylhydrocinnamic aldehyde |
|
0,2% |
|
|
180 |
Liquidambar orientalis Balsam oil és extract |
|
0,6% |
|
|
181 |
Liquidambar styraciflua |
|
0,6% |
|
|
182 |
Acetyl hexamethyl tetralin |
Minden kozmetikai termék, a szájápolási termékek kivételével |
a) Leöblítésre nem kerülő termékek: |
|
|
183 |
Commiphora erythrea engler var. glabrescens engler gum |
|
0,6% |
|
|
184 |
Opopanax chironium gyanta |
|
0,6%” |
|
|
A rendelet – az 5. §-ának (5) bekezdése alapján – 2009. április 5-én hatályát vesztette.
Változott rendelkezések
Eszköztár
- Másolás a vágólapra
- Nyomtatás